3.000 euros de multa per enviar publicitat per WhatsApp

21/11/2024

3.000 euros de multa a empresa per enviar publicitat per WhatsApp malgrat que el destinatari havia sol·licitat la supressió de les dades.

L’empresa denunciada és una consultoria energètica que assessora per trobar una tarifa de subministraments elèctric i de gas per rebaixar les factures de manera que el denunciant va emplenar el formulari a la seva pàgina web, però quan el van trucar no el van convèncer i els va dir que no li interessava .

A partir d’aquell moment van començar a trucar-li dia rere dia ia tota hora de manera massiva i el denunciant els va sol·licitar en múltiples ocasions que no el truquessin més i que esborressin les seves dades, però les trucades van continuar així com els missatges per WhatsApp.

L’empresa es defensa dient que a causa d’un error humà o fallada al dispositiu, aquest telèfon pertanyent al reclamant no ha estat eliminat de la llista de difusió comercial.

L’AEPD assenyala que els fets consistents en el sentit de l’enviament de comunicacions comercials via WhatsApp sense haver-les sol·licitat o expressament autoritzat, són una vulneració del que estableix l’article 21 de la LSSI que diu:

  1. Queda prohibit l’enviament de comunicacions publicitàries o promocionals per correu electrònic o altre mitjà de comunicació electrònica equivalent que prèviament no hagin estat sol·licitades o expressament autoritzades pels destinataris d’aquestes.
  2. El que disposa l’apartat anterior no és aplicable quan hi hagi una relació contractual prèvia, sempre que el prestador hagi obtingut de forma lícita les dades de contacte del destinatari i les empra per a l’enviament de comunicacions comercials referents a productes o serveis de la seva pròpia empresa que siguin similars als que inicialment van ser objecte de contractació amb el client.
  3. En tot cas, el prestador haurà d’oferir al destinatari la possibilitat d’oposar-se al tractament de les seves dades amb fins promocionals mitjançant un procediment senzill i gratuït, tant en el moment de recollida de les dades com a cadascuna de les comunicacions comercials que us dirigeixi.
  4. Quan les comunicacions hagin estat remeses per correu electrònic, aquest mitjà ha de consistir necessàriament en la inclusió d’una adreça de correu electrònic o una altra adreça electrònica vàlida on es pugui exercir aquest dret, i queda prohibit l’enviament de comunicacions que no incloguin aquesta adreça…”.

La infracció de l’article 21 de la LSSI es troba tipificada com a lleu a l’art. 38.4.d) de la dita norma, que qualifica com a tal:

“…L’enviament de comunicacions comercials per correu electrònic o un altre mitjà de comunicació electrònica equivalent quan en aquests enviaments no es compleixin els requisits establerts a l’article 21 i no constitueixi infracció greu…”.

Aquí la resolució

Ramon Arnó Torrades
Ceo de La Família Digital