Els treballadors han de fitxar per les pauses del cafè o per fumar

10/03/2023

El Suprem avala que els treballadors hagin de fitxar quan facin una pausa per fumar o fer cafè.

Els jutges consideren que no està provat que aquestes pauses formin part de la jornada de treball, cosa que permet a les empreses obligar a fitxar durant les entrades i sortides.

Aquest dijous, el Tribunal Suprem ha emès una sentència a favor de l’empresa Galp, en què avala la seva decisió d’obligar els treballadors a fitxar cada vegada que es facin una pausa per fumar o prendre’s un cafè. D’aquesta manera, rebutgen el recurs presentat per Comissions Obreres (CCOO) en contra d’aquesta mesura adoptada per l’empresa de benzineres.

Galp obliga els seus treballadors a fitxar les pauses per al cafè
Segons el sindicat, Galp havia comès diverses infraccions relacionades amb la implantació del registre de jornada de 2019, incloent aquesta obligació d’incloure al registre de la jornada les pauses per fumar o prendre un cafè. De la mateixa manera, criticaven que, en els viatges, no s’inclogui tot el temps invertit en el desplaçament a la jornada o que les hores extraordinàries estiguessis supeditades a l’autorització prèvia d’un superior i no a la seva realització efectiva.

L’Audiència Nacional va ser l’encarregada de denegar el primer recurs del sindicat i el Tribunal Suprem ha fet el mateix aquest mateix dijous. Els jutges consideren que no està provat que aquesta classe d’aturades formin part de la jornada de treball, cosa que permet a ‘Galp’ ia qualsevol altra empresa obligar a fitxar durant les entrades i sortides.

En aquest sentit, el Suprem afegeix que no es pot determinar com ‘irregular’ aquest aspecte del registre de jornada, en no quedar constatat per escrit que les pauses en formin part, fins i tot encara que la companyia sigui flexible. Passa el mateix amb els viatges i els desplaçaments. “Tampoc s’ha donat per provat que aquesta fos la condició laboral que gaudien els treballadors”, raona el Tribunal.

El Suprem dóna la raó a Galp
Aquests arguments són molt semblants als que va exposar al seu dia l’Audiència Nacional. Anteriorment, les pauses es “toleraven per una política de confiança empresarial”. Tot i això, la decisió presa per l’empresa no requereix cap alteració de condicions prèvies perquè, en aquestes, no constava que el cafè i el cigar formessin part de la jornada laboral dels treballadors de Galp, expliquen els jutges.