Treball activa inspeccions a 137.500 empreses contra els cops de calor

La Inspecció de Treball iniciarà aquest mes d’agost una campanya específica per prevenir els cops de calor a les empreses. El Ministeri de Treball enviarà aquesta setmana de manera preliminar un total de 137.503 cartes informatives a empreses de sectors amb major risc d’aquest tipus de cops tèrmics, principalment la construcció i el camp i on operen al voltant d’un milió de treballadors. La voluntat de la campanya és intensificar els treballs de prevenció per evitar víctimes de cops de calor durant el que queda d’estiu. Segons les dades de l’2019, a Espanya hi va haver 247 accidents de treball en tot l’any vinculats a l’efecte de temperatures extremes.

La vicepresidenta segona i titular de Treball,

Yolanda Díaz, ha comparegut aquest dilluns per presentar la nova campanya d’Inspecció. Ho ha fet recordant el cas d’Eleazar Blandón, 1 temporer que va morir l’estiu passat a Lorca d’un cop de calor mentre recollia fruita. A Blandón el van carregar en una furgoneta i el van abandonar a les portes d’un centre de salut, on va morir poc després. Díaz pretén sensibilitzar els empresaris de les seves obligacions i als treballadors dels seus drets amb la present campanya. “Demano el compromís de les empreses, si us plau, Impliquem”, ha declarat la vicepresidenta segona.

La campanya consistirà en un enviament massiu de cartes informatives a les empreses, recordant-los les seves obligacions en matèria de prevenció de riscos laborals. Com per exemple l’obligació de dotar de roba de treball adequada contra les cremades solars als treballadors, així com cremes específiques depenent de l’exposició. També el deure de la direcció d’assegurar que els seus empleats disposen permanentment d’aigua o líquids per hidratar-se i d’organitzar el treball de manera que hi hagi pauses de tant en tant i s’evitin les hores de major temperatura quan s’opera a la intempèrie.

La campanya inclou actuacions específiques en matèria de treball irregular, per reforçar els controls en aquells casos en què els treballadors no té les garanties mínimes. Coincideix que en sectors com el camp i, en menor mesura, la construcció han transcendit prèviament casos de treballadors amb condicions que clarament vulneren els estàndards de prevenció mínims. Els inspectors focalitzaran també a les empreses de treball temporal (ETT) per als seus menesters.

Sancions de fins a 819.780 euros

No és que la prevenció en matèria de temperatures extremes no estigués incorporada en les qüestions que revisen els gairebé 2.000 inspectors i subinspectors disponibles per vetllar per les condicions de més de 19,5 milions de treballadors a tot Espanya. Però amb aquesta campanya des Treball pretenen donar-li especial pes durant el proper mes. És per això que les denúncies rebudes en aquesta matèria rebran el caràcter d’urgents per poder actuar amb la major celeritat possible sobre les mateixes.

Les sancions per a empreses que incompleixin les seves obligacions en matèria de prevenció de riscos laborals poden ser tipificades, depenent de les seves característiques, com a faltes greus o molt greus. L’import de les infraccions considerades com a greus oscil·la entre els 2.046 i els 40.985 euros; mentre que les molt greus van de 40.986-819.780 euros. Els inspectors podran una o altra sanció depenent de com de perillosa sigui la situació a la qual s’exposen els treballadors, com de recurrent sigui aquesta, la gravetat dels danys produïts o el nombre de persones afectades, entre molts altres.

Via: El Periodico

Per obtenir més informació podeu contactar amb: www.cudos-consultors-com

Tel: 973.450.555 Balaguer

Tel: 973 28 28 18 Lleida

Tel: 973 64 32 32 Vielha

Et pots subscriure al nostre butlletí de notícies.