Modificació de la normativa nacional d’aplicació de la PAC

La modificació de la normativa nacional d’aplicació de la PAC permet a Espanya acollir-se a l’opció autoritzada per la Comissió Europea per augmentar la producció agrària.

Les terres que quedarien en guaret podran ser pasturades o sembrades amb qualsevol cultiu sense que això suposi cap problema a l’agricultor en el pagament de les ajudes de la PAC.

Amb aquesta mesura es podran posar en producció 600.000 hectàrees que en anys anteriors es van declarar d’interès ecològic i altres superfícies que estaven en guaret per complir les normes de diversificació de conreus.

El reial decret llei aprovat ahir pel Consell de Ministres en què s’adopten mesures urgents en el marc del pla nacional de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra d’Ucraïna, que ha publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), inclou la modificació de la normativa nacional d’aplicació de la Política Agrària Comuna (PAC) per permetre utilitzar per a la pastura o el cultiu les superfícies de guaret a la campanya de 2022.

La Comissió Europea va publicar el 25 de març passat la Decisió d’Execució (UE) 2022/484, de 23 de març de 2022, per la qual s’estableixen excepcions a la normativa comunitària de la PAC pel que fa a dues de les pràctiques per a poder accedir al pagament verd per a l’any 2022, la diversificació de cultius i el manteniment de superfícies d’interès ecològic (SIE). El pagament verd remunera les pràctiques agrícoles beneficioses pel clima i el medi ambient. Les excepcions establertes tenen per objecte facilitar un augment del potencial de producció agrícola de la Unió Europea, tant per al subministrament d’aliments com de pinsos, per compensar la pèrdua de productes que habitualment s’importen de Rússia i Ucraïna.

En aquesta Decisió s’estableix que l’aplicació d’aquesta mesura és opcional i han de ser els estats membres els que autoritzin la seva aplicació a cada país mitjançant la modificació de la normativa nacional de la PAC. Aquesta modificació aprovada pel Govern d’Espanya es conté a la disposició final dinovena del Reial decret llei 6/2022 publicat avui.

DIVERSIFICACIÓ DE CULTIUS
Per al compliment d’aquesta pràctica, les explotacions que disposin entre 10 i 30 hectàrees de terra de cultiu han de tenir almenys dos tipus de cultius diferents, sense que el principal suposi més del 75%. En el cas de les explotacions de més de 30 hectàrees de terra de cultiu, s’han de cultivar almenys tres tipus diferents, de manera que el principal no suposi més del 75% del total i els dos cultius majoritaris junts no superin més del 95 %. A aquests efectes les terres en guaret es consideren un tipus de cultiu específic.

A la campanya 2022 les terres en guaret que, de manera excepcional en aplicació del reial decret llei publicat avui hagin estat pasturades, segades amb fins de producció o sembrades amb qualsevol altre cultiu, seguiran sent considerades com un cultiu diferent a efectes de la diversificació . Això permetrà que l’agricultor pugui cobrar l’ajuda del pagament verd sense cap mena de penalització pel fet d’haver sembrat o utilitzat per al bestiar aquesta superfície de guaret.

Per exemple, si un agricultor amb 40 hectàrees de terra havia previst declarar, per complir aquesta norma, un 75% de superfície de terra de cultiu amb ordi, un 20% de guaret i un 5% de gira-sol, podrà sembrar ara el 20 % de la superfície que tenia previst deixar de guaret amb gira-sol, ordi o amb qualsevol altre cultiu i continuarà complint amb la norma.

SUPERFÍCIES D’INTERÈS ECOLÒGIC
Per complir aquesta pràctica, les explotacions que tenen més de 15 hectàrees de terra de cultiu han de comptar almenys amb un 5% de Superfície d’Interès Ecològic (SIE) en aquesta terra de cultiu. El guaret sense producció és considerat com una SIE, i és de fet el tipus de superfície que més es declara per al compliment d’aquesta pràctica.

D’acord amb la modificació de la normativa publicada avui, les terres en guaret que hagin estat pasturades, segades amb fins de producció o sembrades amb qualsevol altre cultiu, continuaran sent considerades, de manera excepcional per a la campanya de 2022, com una superfície d’interès ecològic, cosa que permetrà al pagès el cobrament de l’ajuda al pagament verd sense cap mena de penalització pel fet d’haver sembrat o utilitzat per al bestiar aquesta superfície de guaret.

A més, i també de manera excepcional, es permetrà l’ús de productes fitosanitaris en aquestes superfícies de guaret que es posin en producció.

PROCEDIMENT DE DECLARACIÓ A LA SOL·LICITUD ÚNICA DE LA PAC
Aquestes excepcions seran aplicables a les parcel·les en guaret que els sol·licitants de la PAC hagin declarat o tinguin previst declarar als efectes del compliment de les pràctiques de diversificació de cultius i de manteniment de superfície d’interès ecològic.

Pel que fa a la declaració d’aquestes superfícies a la sol·licitud única d’ajudes de la PAC de la campanya 2022, l’agricultor haurà de declarar als recintes on apliqui aquesta excepció l’activitat de pasturatge o seguiu, si escau, o el producte que correspongui al cultiu que hagi de sembrar si aquesta és la seva decisió.

La Decisió comunitària obliga a identificar de manera específica aquests recintes pel que l’agricultor també haurà d’indicar que es tracta d’una parcel·la de guaret posada en producció per a pasturatge, sega o cultiu, cosa que permetrà l’aplicació, per part de l’administració , de les excepcions necessàries per poder cobrar el pagament verd de la campanya 2022.

Per això, les comunitats autònomes adaptaran els sistemes informàtics utilitzats per a la presentació de la sol·licitud única de la PAC el 2022, establint els mecanismes necessaris per identificar les parcel·les afectades per aquesta disposició. En cas que un agricultor ja hagi presentat la sol·licitud d’ajuda, podrà modificar-la fins al proper 31 de maig, afegint la informació que correspongui als recintes de guaret on decideixi fer una activitat de producció.

Els recintes de guaret que finalment siguin cultivats podran ser així mateix elegibles per al cobrament d’algun dels ajuts associats regulats al Títol IV del Reial decret 1075/2014, de 19 de desembre, com per exemple la de cultius proteics, en cas de complir els requisits específics per a aquestes.

Gràcies a aquesta decisió es podran posar en producció les 600.000 hectàrees de guaret que en anys previs s’havien declarat com a superfície d’interès ecològic, així com altres superfícies de guaret que s’estiguin utilitzant per complir les normes de diversificació de cultius del pagament verd, sense posar en perill el cobrament per part dels agricultors daquesta ajuda desacoblada de la producció. Per aquest concepte es van abonar ajudes a l’exercici financer de 2021 de més de 1.390 milions d’euros.