Ahir dimarts es va celebrar a la seu del Ministeri de Justícia la segona reunió de la Comissió per a la Justícia Digital té com a finalitat treballar per posar en marxa el mandat legal que compromet a diferents administracions i col·lectius per aconseguir l’objectiu del “paper zero” a partir l’1 de gener del 2016.

 

A aquesta reunió han assistit representants del mateix Ministeri de Justícia, encapçalat pel seu titular, Rafael Catalá; la fiscal general de l’Estat, Consuelo Madrigal; el secretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez; representants del Consell General del Poder Judicial (CGPJ); del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat; de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP); del Consell General de l’Advocacia; del Consell General de Procuradors; del Consell General de Graduats Socials; dels secretaris judicials i de les comunitats autònomes.

A tots ells, Rafael Catalá els ha informat dels principals avenços que s’han aconseguit des que es constituís aquesta comissió el passat 11 de maig, entre els quals ha destacat la reforma de la Llei d’Enjudiciament Civil que s’aprovarà a principis de setembre, que inclourà l’obligatorietat que els professionals de la Justícia es relacionin de forma electrònica des de l’1 de gener de 2016. Després de la seva aprovació pel Congrés al començament d’aquest mes de juliol, es preveu que en la seva tramitació al Senat s’introdueixin les propostes del CGPJ i s’estan valorant les peticions de la Fiscalia.

Així mateix s’està treballant en un Reial Decret de Comunicacions Telemàtiques que ja ha rebut l’informe favorable del CGPJ i de les comunitats autònomes i que serà aprovat a finals de setembre. El ministre de Justícia ha recordat els avenços que s’han produït en el funcionament de LexNet, la plataforma d’intercanvi segur d’informació entre els òrgans judicials i una gran diversitat d’operadors jurídics, i el seu desenvolupament en l’àmbit penal que començarà a funcionar a partir de l’últim trimestre de l’any.

 

Amb aquesta Comissió per a la Justícia Digital, el Ministeri pretén implicar totes les institucions i col·lectius perquè prenguin les mesures oportunes en l’àmbit de les seves competències i ofereix la seva absoluta disposició a facilitar els mitjans necessaris als diversos actors per perseguir l’objectiu del paper zero. Per a això, Rafael Catalá ha emplaçat els presents a una propera reunió al mes de setembre per avaluar els avenços