L’any vinent tots els treballadors tornaran a tenir 14 dies de festa

05/10/2022

El 2023 hi haurà novament a Espanya un total de 14 dies festius no recuperables, remunerats i de caràcter obligatori. De tots ells, 12 festivitats són nacionals i autonòmiques i, en concret, vuit són de caràcter obligatori i no substituïbles per les comunitats autònomes, tret que caiguin en diumenge; mentre que les quatre restants es poden gaudir o ser substituïdes per cada comunitat si així ho desitgen. A més, a aquestes 12 festivitats cal afegir dos dies festius més que són elegits per cada ajuntament i que sumen els 14 dies festius que hi ha a Espanya anualment.

Aquest any, tots els treballadors gaudiran almenys de cinc caps de setmana llargs —amb dilluns o divendres festius nacionals i no substituïbles a tot el país—. Es tracta del 7 d’abril (divendres sant); el Primer de Maig, Dia del Treball, que l’any vinent serà dilluns; el 8 de desembre, Dia de la Immaculada Concepció, que serà divendres i el dia de Nadal (25 de desembre), que el 2023 caurà dilluns. Així mateix, totes les comunitats han triat no substituir el festiu del 6 de desembre (Dia de Reis) que serà divendres, fet que suma el cinquè cap de setmana llarg.

Però, a més, un bon nombre de comunitats podran fer més caps de setmana llargs amb les festes autonòmiques que han escollit i que també cauen dilluns o divendres. És el cas, per exemple, Aragón (dia de la Comunitat, 24 d’abril, dilluns); Astúries (dia de la Comunitat, 8 de setembre, divendres); Cantàbria (dia de les Institucions, 28 de juliol, divendres i el Dia de la Bé Apareguda, 15 de setembre, divendres); Catalunya (Diada, 11 de setembre, dilluns); Comunitat Valenciana (dia de la Comunitat, 9 d’octubre, dilluns); Extremadura (dia de la Comunitat, 8 de setembre, divendres); Múrcia (dia de la Regió, 9 de juny, divendres); La Rioja (dia de la Comunitat, 9 de juny, divendres); i Ceuta (Fi del Ramadà, 21 d’abril, divendres).

Aquest any la Setmana Santa caurà el 6 i 7 d’abril, Dijous i Divendres Sant, respectivament. Totes les comunitats, tret de Catalunya, han declarat festiu també el Dijous Sant (que podia ser substituït per les regions). Mentre que també hi ha diverses comunitats que han sumat a aquests festius el Dilluns de Pasqua, 10 d’abril, com és el cas de Catalunya, però també La Rioja, el País Basc i Navarra. Aquestes tres darreres regions ajuntaran, per tant, cinc dies festius per Setmana Santa. També Madrid tindrà un llarg pont festiu al maig en coincidir el Primer de Maig i el 2 de maig, Dia de la Comunitat de Madrid, dilluns i dimarts, respectivament.

Font: Cinco Días, 04-10-2022