L’aturada de jutjats i tribunals decretat pel Govern per a frenar la propagació del coronavirus va portar a un bon número despatxos d’advocats a presentar un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTE) per a sobreviure a la caiguda dels ingressos. Algunes signatures, sobretot especialitzades en litigació, van optar per justificar la mesura en una causa inevitable o de força major. A diferència dels ERTE per motius econòmics, els expedients d’aquest tipus no requereixin negociació amb els treballadors i donen accés a bonificacions de fins al 100% de les quotes a la Seguretat Social. Però poden realment els bufets beneficiar-se d’aquests avantatges?

Els jutges discrepen sobre la legalitat dels ERTE en els despatxos d'advocats.


Un jutjat social de Zamora ha estat el primer a pronunciar-se sobre aquest tema. La fallada analitza un ERTE per força major sol·licitat per un bufet per a tres auxiliars administratius i una netejadora. La jutgessa entén que l’autoritat laboral va actuar correctament en rebutjar la sol·licitud atès que “l’activitat única de l’empresa és la d’assessorament legal i defensa jurídica, expressament inclosa en la llista d’activitats essencials”. És a dir, que, segons la magistrada, els despatxos (igual que supermercats o farmàcies) no s’han vist afectats pel tancament de negocis i, per tant, no poden al·legar un motiu inevitable per a suspendre contractes o reduir jornades.

El professor de Dret del Treball Ignasi Beltrán,

assenyala que el jutjat fa una interpretació restrictiva del decret llei que regula els ERTE per Covid-19 sense tenir en compte la modificació que va introduir el Govern a la fi d’abril i que permet a les empreses declarades essencials iniciar un expedient per força major sempre que afecti treballadors auxiliars, la labor dels quals no sigui imprescindible. Darrere d’aquesta omissió podria estar la mateixa cronologia de l’expedient. “Tot fa indicar que va ser sol·licitat al març, abans de l’entrada en vigor de la reforma que flexibilitza les condicions d’aquests instruments”, puntualitza Beltrán.

Un cas similar ha estat resolt recentment per un jutjat de Burgos, encara que amb un resultat ben diferent. En aquesta ocasió, el sol·licitant era un advocat que tenia com a única empleada a una secretària que s’encarregava de citar a clients i respondre crides. La fallada dictamina que l’ERTE està adequadament justificat en una causa de força major perquè l’activitat a la qual es dedica el lletrat “ha quedat suspesa gairebé íntegrament, a conseqüència de la pràctica paralització de l’activitat jurisdiccional, i ha quedat exclusivament limitada a les actuacions urgents”.

Segons el laboralista Víctor Canalda,

encara que aquesta sentència no estableix jurisprudència, és important perquè obre la porta al fet que les signatures apliquin un ERTE per força major no sols a treballadors auxiliars, sinó també a lletrats contractats que no es dediquin a assumptes urgents com la presentació de denúncies o l’assistència jurídica a detinguts.

El professor de Dret del Treball Daniel Toscani discrepa d’aquesta anàlisi i assegura que cap jutge ha posat en dubte que l’advocacia sigui una activitat essencial. En conseqüència, des del seu punt de vista, no cal aplicar un expedient d’aquest tipus ni a lletrats ni a assessors jurídics en nòmina. “Només se m’ocorre una excepció: que diversos treballadors hagin caigut malalts i el despatx hagi hagut de tancar. En aquest supòsit, el procediment sí que podria incloure a tota la plantilla”, assegura.
El Govern ha prorrogat els expedients per força major fins al pròxim 30 de setembre. No obstant això, en opinió dels experts és probable que l’eina torni a generalitzar-se si hi ha un rebrot del coronavirus i s’imposa una quarantena similar a la del mes de març. “És molt important que l’Executiu s’avanci als esdeveniments i aclareixi la normativa laboral perquè les empreses, incloses les del sector legal, sàpiguen al que atenir-se”, assenyala Beltrán.

Via : Cinco Dias


Per obtenir més informació podeu contactar amb: www.cudos-consultors-com

Tel: 973.450.555 Balaguer
Tel: 973 28 28 18 Lleida
Tel: 973 64 32 32 Vielha

Et pots subscriure al nostre butlletí de notícies