Els economistes temen que una pujada del salari mínim lastri encara més a el sector serveis

La recuperació de l’ocupació s’està aconseguint tot i que a l’hostaleria i a el comerç, sectors vitals per a l’economia espanyola, encara els resta per recuperar més de 278.000 llocs de treball per igualar els nivells que presentaven al juny de 2019. Per això, des Funcas alerten del perill que suposaria un augment de l’Salari Mínim Interprofessional (SMI) ara, com demana l’ala de Govern de Unides Podem, ja que el sector serveis és on més prevalença té el SMI. “És el sector on els sous són més baixos. De cap manera es pot pujar el salari mínim. Seria un error “, assegura María Jesús Fernández, economista sènior de Funcas.

En la mateixa sintonia que Fernández, Antonio Pedraza, president de la comissió financera de el Consell General d’Economistes, assenyala que, majoritàriament, el teixit empresarial a Espanya està format per petites empreses, per a les que la nòmina dels empleats suposa la despesa més important. “Per a aquestes companyies el mecanisme més fàcil de retallar despesa és mitjançant acomiadaments, encara que després hagin de indemnitzar. No és el moment oportú per pujar el salari mínim. No estem recuperats encara, estem a l’inici de la recuperació. El més important és donar al·licients a l’empresari perquè contracti i, per això, els costos han de ser més baixos. A l’almenys fins que la recuperació ho permeti “, argumenta Pedraza.

El sector que es troba més lluny de la recuperació és l’hostaleria, amb 237.000 afiliats a la Seguretat Social menys que fa dos anys. Lluny, en segon lloc, es troba el comerç, que dóna feina a gairebé 41.000 persones menys que al juny de 2019.

Per la seva banda, la cara contrària d’aquests mals dades l’ofereixen les activitats sanitàries i serveis socials, que donen feina a 130.313 persones més que fa dos anys, el que suposa un increment de l’8,3%. En segon lloc, l’educació va augmentar la contractació un 7,9%, donant ocupació així a 73.500 professionals més que fa dos exercicis. Així, aquests dos sectors, en el marc de les contractacions extraordinàries de personal sanitari i docent a la pandèmia, absorbeixen bona part dels 278.000 llocs de treball perduts en hostaleria i comerç.

per regions

Per comunitats autònomes, les més castigades han estat Canàries i Balears, totes dues molt dependents de l’turisme internacional. Balears, tot i el gran empenta que va viure el juny d’aquest any, amb un augment de la contractació de més de 67.000 llocs de treball, és amb diferència la comunitat autònoma que més treball ha destruït durant la pandèmia. A dia d’avui, té gairebé 55.000 afiliats menys a la Seguretat Social, el que representa una caiguda de l’11,5%. Pel que fa a les Canàries, la qual encara no ha estat inclosa en la llista de destinacions assegurances per als britànics (a diferència de les Balears, que va entrar al juny), té 34.172 cotitzants menys que fa dos exercicis.

De les comunitats més poblades, Madrid és l’única que té més gent treballant a dia d’avui que al juny de 2019 (un 0,9% més). A Catalunya, el volum d’afiliats a la Seguretat Social ha caigut un 0,9%; mentre que a Andalusia ha retrocedit un nimi 0,2%.

Via: Cinco dias

Per obtenir més informació podeu contactar amb: www.cudos-consultors-com

Tel: 973.450.555 Balaguer

Tel: 973 28 28 18 Lleida

Tel: 973 64 32 32 Vielha

Et pots subscriure al nostre butlletí de notícies.