El Govern proposa 13 trams de cotització perquè els autònoms cotitzin per ingressos reals.

El Govern ha plantejat avui als interlocutors socials les línies generals de la seva proposta perquè els treballadors autònoms deixin de triar la seva base de cotització i passin a cotitzar en funció dels rendiments nets que obtinguin. Com a novetat, s’establiria un sistema de fins a 13 trams de bases de cotització en les quals passarien a enquadrar-se els treballadors per compte propi, en funció del guanyat en termes nets, segons fonts assistents a la trobada.

Així,

cada autònom s’enquadraria en una base de cotització en funció dels seus ingressos previstos i posteriorment regularitzaria el cotitzat. Segons el sistema proposat, el mes de novembre aquests treballadors enviarien a la Tresoreria General de la Seguretat Social els rendiments nets obtinguts i reflectits en les seves declaracions tributàries. Els rendiments obtinguts es compararien amb el cotitzat i si haguessin cotitzat més que el que els correspon pels seus ingressos reals “fiscalment computables”, la Seguretat Social els retornaria l’excés d’ofici i si, per contra, haguessin cotitzat de menys, se’ls sol·licitaria el desemborsament que els faltés.

El sistema permetria a aquests treballadors canviar la seva base de cotització un nombre de vegades que encara no estaria tancat, però que podria ser entre 4 i 6 vegades a l’any, per a poder adequar-la als ingressos que hauran de calcular que estan obtenint.

Aquesta és, a grans trets,

la proposta que ha traslladat avui el secretari d’Estat de Seguretat Social, Israel Rierol als representants de la patronal, els sindicats i les associacions d’autònoms en el marc del diàleg social per a abordar les recomanacions del Pacte de Toledo. En la trobada d’avui van tractar el que afecta els treballadors per compte propi, d’aquí ve que els presentessin aquesta proposta per a cotitzar per ingressos reals com recomana l’acord parlamentari.

Per a estimar les primeres cotitzacions d’aquest nou sistema, la Seguretat Social ha actualitzat els rendiments nets dels autònoms en 2019, que és l’últim exercici del qual disposen les dades necessàries. Segons aquestes dades, el 46% dels autònoms van tenir uns rendiments nets per sota del salari mínim interprofessional i el 54% restants haurien obtingut uns beneficis superiors a 12.600 euros anuals.

No obstant això,

fonts presents en la reunió han indicat que des de la Seguretat Social haurien admès que encara no saben com calcularan els rendiments d’un ampli col·lectiu d’autònoms que superen els 1,2 milions de treballadors. Es tracta dels autònoms societaris; els que treballen en règims forals; els religiosos; aquells que donen rendiments no coneguts o els que tenen pèrdues. En definitiva, la proposta feta avui no podria aplicar-se com a mínim a un de cada tres autònoms.

Quant als terminis per a poder aplicar-se, des del Govern volen tenir-lo llest enguany per a poder aplicar-lo si pot ser des del pròxim exercici, però des d’una part dels interlocutors socials creu que això és “impossible”, segons les fonts consultades. Així, el president de la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (LLIGA), Lorenzo Amor, va declarar a Europa Press que la trobada d’avui ha estat una primera presa de contacte i que aquest és “un procés llarg” al qual “cal donar-li moltes voltes”. I ha sentenciat que “una reforma com aquesta no és d’avui per a demà”.

No obstant això,

el president de la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA), Eduardo Abad, sí que ha traslladat a l’Executiu que el nou sistema ha de posar-se en marxa en 2021 perquè comenci a funcionar en 2022, “perquè el que necessita la Seguretat Social és major nivell de recaptació d’aquells que tenen major nivell de generació econòmica i alleujar la situació d’aquells que estan en una situació pitjor”, ha dit.

Via: Cinco Dias

Per obtenir més informació podeu contactar amb: www.cudos-consultors-com

Tel: 973.450.555 Balaguer

Tel: 973 28 28 18 Lleida

Tel: 973 64 32 32 Vielha

Et pots subscriure al nostre butlletí de notícies.