El Govern ha decretat el confinament domiciliari a partir de les 12 de la mitjanit als municipis del Segrià més castigats pels nous brots de covid-19. Aquesta mesura afectarà Alcarràs, Soses, Seròs, Aitona, la Granja d’Escarp, Massalcoreig, Torres de Segre i la ciutat de Lleida.

El Govern decreta el confinament domiciliari als municipis del Segrià

Els consellers de Salut, Alba Vergés, i d’Interior, Miquel Buch, han explicat les noves mesures, que endureixen el confinament perimetral de la comarca que s’havia aplicat la setmana passada i que tindran efecte durant un mínim de 15 dies. Segons la consellera, si no es prenen mesures ara, caldrà prendre-les més endavant: “Estem atacant aquesta situació ara per poder-la superar. No volem que s’agreugi més”, ha afegit.

Reducció de la mobilitat

En l’àmbit de la mobilitat, Buch ha anunciat que només es podrà entrar i sortir d’aquests municipis per a desplaçaments dels serveis essencials, entesos com la seguretat i les emergències; els serveis sanitaris, penitenciaris, socials, residencials i funeraris; els serveis judicials i les notaries per a tràmits urgents amb cita prèvia; els serveis d’electricitat, d’aigua potable, aigües residencials, combustibles, gas, telecomunicacions, residus urbans i industrials; bancs, finances i assegurances; residus i subministraments sanitaris i de farmàcia; distribució alimentària humana i per a granges, veterinaris i escorxadors, així com els allotjaments turístics definits com a serveis essencials per acollir positius i contactes de covid-19.

En relació amb els treballadors no essencials, el Govern permetrà accedir o sortir d’aquests municipis del Segrià només durant les primeres 24 hores de l’aplicació del tancament “perquè puguin recollir els elements imprescindibles per poder fer teletreball”. Buch ha demanat que es faci amb un certificat d’autoresponsabilitat i un certificat de l’empresa.

Les mesures també afecten el transport públic “en totes les seves modalitats”, però no la circulació per autovia o autopista amb origen o destinació fora del Segrià ni el transport de mercaderies.

En aquest sentit, el conseller d’Interior ha puntualitzat que a partir d’aquesta mitjanit els Mossos canviaran l’operatiu que des de fa dies duen a terme al Segrià per millorar anteriors desplegaments, com ara el que va permetre l’entrada de fins a 30.000 persones durant l’estat d’alarma, la majoria dels quals temporers. També hi haurà menys controls estables als accessos i més controls dinàmics als municipis afectats. “Els agents patrullaran per Lleida i els altres municipis per controlar que els ciutadans compleixen les mesures aprovades”, ha expressat Buch, que s’ha referit particularment a l’obligatorietat de dur mascareta.

Menys trobades i menys nombroses

Per la seva banda, Vergés ha avisat que la població “ha de romandre al seu domicili” i que la circulació pel carrer només es permetrà de fer en alguns supòsits. Així doncs, es podrà sortir de casa per anar a la feina, “només si es dins del mateix municipi i no és possible fer teletreball”. També “per assistir a centres i serveis sanitaris, per tenir cura de persones grans, menors d’edat, dependents o persones amb discapacitat o vulnerables, i anar a entitats financeres i d’assegurances”, ha enumerat la consellera.

A més, Vergés ha destacat que es podrà sortir del domicili per fer “trobades i activitats de lleure i esportives amb persones només del grup de convivència habitual”. A més, quedaran prohibides les trobades i reunions de més de deu persones, tant en l’àmbit públic com privat. En aquestes trobades de fins a deu persones no es permetrà el consum d’aliments ni begudes.

Cop a l’hostaleria i la restauració

Pel que fa als establiments comercials minoristes d’alimentació, s’hi podrà anar “amb normalitat”. En canvi, a la resta només es permetrà amb cita prèvia. Tampoc es podran fer casaments, serveis religiosos o serveis fúnebres, però sí que es podrà sortir de casa per atendre horts familiars d’autoconsum.

Tanmateix, l’hostaleria i la restauració només podran oferir serveis a domicili o de recollida amb cita prèvia. En canvi, es mantenen els casals d’estiu i les colònies, però tant els participants com els monitors hauran de tenir el seu domicili al municipi on es fa l’activitat.

Des de les organitzacions comercials s’havia reclamat durant tot el dia d’ahir que no es prenguessin aquestes mesures, que entenen “molt lesives” per a la recuperació d’un sector que es va veure especialment afectat durant el confinament de l’estat d’alarma. Finalment, però, el Govern no ha cedit a les pressions del sector.

Veus en contra

Més enllà dels comerços, són moltes les veus contràries a l’enduriment del confinament actual. De fet, a les vuit del vespre s’ha convocat una manifestació a la plaça Ricard Vinyes de Lleida per protestar contra unes mesures que la ciutadania convocant considera “injustes”.

Tot i això, la consellera Vergés s’ha volut defensar amb dades a la mà dels qui l’acusen de “filar més prim amb el Segrià que, per exemple, amb l’Hospitalet del Llobregat”, una tesi que li han traslladat alguns periodistes. “Els índexs de transmissió han baixat de l’1,9 a l’1,2 en una setmana, però el confinament perimetral no és suficient perquè l’increment de contagis costinua sent molt pronunciat”, ha donat a conèixer la consellera de Salut, que ha assegurat que no existeix un tracte perjudicial envers el Segrià respecte d’altres territoris de Catalunya: “Fem 91 proves cada 100.000 habitants, una mitjana molt per damunt de la resta de comarques. Això és un mostra que ens preocupem pel Segrià”, ha conclòs Vergés.

Finalment, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha negat que aquestes mesures representin un confinament domiciliari, ja que això “suposava que només podien sortir de casa les persones que treballen en serveis essencials”. En canvi, en aquest cas “es permet sortir amb els convivents”, tot i que no tenir contactes amb altres persones ni fer activitats socials.

Via: Ara.cat

Per obtenir més informació podeu contactar amb: www.cudos-consultors-com

Tel: 973.450.555 Balaguer

Tel: 973 28 28 18 Lleida

Tel: 973 64 32 32 Vielha

Et pots subscriure al nostre butlletí de notícies aquí