El Gobierno aprueba que el Covid-19 se considere enfermedad profesional en los sanitarios

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts que la Covid-19 sigui considerat com a malaltia professional en els professionals sanitaris i sociosanitaris que han contret el coronavirus en l’exercici de la seva professió. “Permetrà en determinades circumstàncies una major protecció als sanitaris que han contret el virus”, ha explicat en roda de premsa després del Consell de Ministres el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivà.

D’altra banda, el Decret aprovat pel Govern també regula que els professionals sanitaris jubilats puguin compatibilitzar la seva pensió amb el treball professional durant la pandèmia de Covid-19. “Permet que determinats treballadors jubilats en l’àmbit sanitari puguin compatibilitzar l’activitat activa en la situació extraordinària de la Covid-19 amb la seva situació com a pensionistes”, ha esgrimit Escrivà.

Fins ara,

el contagi de coronavirus en sanitaris era considerat com a contingència professional derivada d’accident de treball. La diferència entre malaltia professional i contingència professional derivada d’accident de treball radica en el fet que la malaltia professional té cobertura durant tota la vida de treballador.

És a dir,

un sanitari tindrà cobertura per a la Seguretat Social si demà o dins de deu anys contreu una malaltia derivada d’aquest contagi que es va produir des de la declaració de la pandèmia internacional per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i fins que les autoritats sanitàries aixequin totes les mesures de prevenció contra la Covid-19. No obstant això, en el cas de contingència professional derivada d’accident de treball únicament es té una cobertura durant els cinc anys posteriors al contagi. A més, el reconeixement de la malaltia professional amplia la protecció dels treballadors a l’efecte de pensions o indemnitzacions al llarg de tota la vida, si la malaltia provoca seqüeles o mort.

Els sindicats i la resta de grups polítics porten reclamant la consideració d’aquest dret des del principi de la pandèmia. Per exemple, el passat 22 de desembre, la Comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats va aprovar per unanimitat una proposició no de llei (PNL) sobre aquest tema. En un comunicat, la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) ha qualificat de “positiva” aquesta mesura, però la veu “insuficient” perquè consideren que “ha d’ampliar-se a tots els treballadors que per la seva activitat estiguin en contacte directe amb el virus”.

“Valorem que la mesura és de justícia per al personal de la sanitat, que segueix en primera línia contra la pandèmia en plena tercera ona, i esperem que aquest reconeixement com a malaltia professional s’apliqui amb efectes immediats, amb caràcter retroactiu, d’ofici, a tots els contagiats fins avui. A l’espera de conèixer el detall de la norma, des de CSIF estarem vigilants perquè aquesta mesura es reconegui al conjunt del personal que treballa en la sanitat, inclòs personal administratiu, de neteja, zeladors, entre altres”, ha assenyalat CSIF.

A més,

l’organització sindical ha avançat que “continuarà reivindicant que aquest reconeixement s’ampliï al conjunt de les persones treballadores que per la seva activitat laboral puguin estar exposades al virus, tal com marca el Reial decret sobre malalties professionals (personal exposat a agents biològics), com a treballadors de laboratoris, clíniques dentals, personal sociosanitari, ambulàncies o centres penitenciaris”.

Via: Expansión

Per obtenir més informació podeu contactar amb: www.cudos-consultors-com

Tel: 973.450.555 Balaguer

Tel: 973 28 28 18 Lleida

Tel: 973 64 32 32 Vielha

Et pots subscriure al nostre butlletí de notícies.