El Govern aprova el decret sobre drets d’autor

El Govern ha aprovat el reial decret llei que transposa a la legislació espanyola la directiva europea sobre drets d’autor en l’entorn digital, aprovada pel Parlament Europeu en 2019. La nova norma, que arriba amb cinc mesos de retard, suprimeix la gestió col·lectiva obligatòria d’aquests drets i permet als editors gestionar-los individualment.
Aquesta novetat dona peu al retorn de Google News a Espanya, un servei que el gegant d’internet va deixar d’oferir al país el desembre de 2014 després d’aprovar-se llavors una Llei de Propietat Intel·lectual que reconeixia el “dret irrenunciable” dels editors a ser remunerats pels agregadors de notícies amb l’anomenat cànon AEDE, i establia que qualsevol negociació es fes obligatòriament a través d’una entitat de gestió. Però, ara, el Govern elimina aquesta irrenunciabilitat en el cobrament.

“Respecte a la forma de gestió d’aquest dret,

el Reial decret no es pronuncia sobre aquest tema, donant així l’opció i llibertat a cada d’editor i titular de drets de gestionar-ho, bé de manera individual, mitjançant negociació directa amb els agregadors digitals de contingut, o bé a través d’una entitat de gestió col·lectiva amb caràcter voluntari, no obligatori”, diu en un comunicat el Ministeri de Cultura.
Fonts de Google van assegurar que “segons les informacions inicials semblen donar-se les condicions idònies per a un potencial llançament de Google Notícies a Espanya. No obstant això, necessitem temps per a analitzar detalladament la nova llei. Aviat prendrem decisions sobre els nostres pròxims passos”.
L’empresa estudiarà els detalls del decret (que ha de ser convalidat en el Congrés) quan es publiqui avui en el BOE abans de prendre una decisió o avançar una data del més que possible rellançament del servei. Si no hi ha cap imprevist, Google llançaria Google News en els pròxims mesos.

La ministra portaveu del Govern, Isabel Rodríguez,

va indicar després del Consell de Ministres, que el Govern busca amb aquesta nova norma “adaptar els drets d’autor a l’entorn digital, tenint en compte els comportaments dels usuaris i corregint alguns desequilibris que han provocat en els mercats alguns perjudicis per als titulars d’aquests drets”.
El Ministeri de Cultura va detallar en un comunicat que “quant a la protecció de les publicacions de premsa quant als usos en línia (article 15 de la directiva europea), el Reial decret llei reconeix un nou dret connex per a editors i autors de premsa creat en la directiva europea. Es tracta d’un dret amb entitat pròpia, del qual són titulars les editorials de publicacions de premsa i agències de notícies respecte als usos en línia de les seves publicacions de premsa, enfront dels prestadors de serveis de la societat de la informació”.
El ministeri també precisa que la negociació de les autoritzacions als agregadors de contingut per a l’ús d’aquests materials “haurà de fer-se d’acord amb els principis de bona fe contractual, diligència deguda, transparència i respecte a les regles de la lliure competència, excloent l’abús de posició de domini en la negociació”.

Via: El País