Compte bancari d’un difunt: com actuar

11/05/2023

Com actuar abans del repartiment de l’herència

La defunció d’una persona deixa després de sí una infinitat de dubtes sobre què succeeix amb el seu compte bancari, abans del seu desbloqueig, després del repartiment de l’herència.

Com puc accedir a la informació sobre el saldo del compte després de la defunció del meu familiar?

  • Si estàs en el compte com a cotitular, llavors sí que podràs consultar el saldo del compte, però és recomanable no tocar res fins que l’herència s’hagi repartit i s’hagi pagat l’Impost de Successions, que és quan el banc procedirà a desbloquejar els comptes.
  • Si estaves en el compte com a autoritzat, una vegada comunicada la defunció al banc, deixes d’estar-ho de forma automàtica, per la mera defunció. Pel que, si traspassessis diners del compte entre la data de la mort i el bloqueig de comptes, podries incórrer en delicte.
  • Si no estaves com a cotitular ni com a autoritzat, podràs conèixer el saldo del compte una vegada presentis al banc el certificat de defunció, el d’últimes voluntats i la declaració d’hereus abintestat en cas que el causant hagués mort sense testament. Una vegada presentats els documents, el banc podrà donar informació als hereus. No obstant això, no es podrà fer el canvi de titularitat fins que els hereus acreditin haver liquidat l’Impost de Successions, que haurà de pagar-se en un termini de sis mesos des de la defunció.

Fins quan pot estar bloquejat un compte bancari d’un mort?
Des del moment de la defunció, l’entitat bancària acostuma a trigar entre 24 i 48 hores a tenir notícies del decés i, per tant, a bloquejar els comptes. Una vegada bloquejats els comptes, estan obligats a conservar-los així fins a 20 anys, en espera que algú reclami el capital acumulat. En cas que ningú reclamés el compte, els diners passarien a Patrimoni de l’Estat.

Com paguem el funeral si els comptes estan bloquejats?
Malgrat que després de la defunció existeixi un bloqueig en el compte bancari, amb ell es podran continuar pagant els rebuts domiciliats de subministraments habituals i també es podrà abonar amb aquests diners l’enterrament i el funeral del titular.

Si teniu dubtes sobre com procedir amb l’herència i els comptes després de la defunció d’algun familiar directe, a Cudós Consultors us aclarirem qualsevol qüestió.