Xec amb 200 euros per a llars vulnerables i una rebaixa de l’IVA en aliments bàsics
El Consell de Ministres va aprovar la pròrroga per sis mesos del paquet de mesures amb què fer front a la pujada de preus produït per la guerra a Ucraïna, en què ha inclòs com a novetats la congelació del preu dels lloguers als contractes que es renovin; la rebaixa de l’IVA dels aliments; la creació un xec de 200 euros; i la limitació de la bonificació sobre el consum de combustible.
El pla de mesures fou presentat en roda de premsa pel president del Govern, Pedro Sánchez, després de finalitzar la reunió del Consell de Ministres en què es va aprovar el decret que inclou les mesures acordades pels dos socis que integren l’Executiu, PSOE i Unides Podem. Durant la intervenció, el president de l’Executiu, que va apuntar que l’economia espanyola creixerà més d’un 5% aquest any -enfront del 4,4% previst fins ara pel Govern-, va treure pit de les mesures aplicades des del març pel Govern, com la coneguda com a “excepció Ibèrica”, i el fet que, gràcies a elles, la inflació a Espanya se situés al novembre al 6,8%, davant l’11,1% de la UE.
Per tancar els detalls del pla, Sánchez es va reunir amb la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz. Es tracta del sisè paquet de mesures dirigides a alleujar l’impacte econòmic de la invasió russa d’Ucraïna, que després de disparar la inflació a Espanya per sobre del 10% durant diversos mesos, ara, un cop moderat l’IPC general al 6,8% novembre gràcies al control del preu de l’energia, però, manté taxes molt altes d’elevació de preus en els aliments, al voltant del 15%. Així, si els paquets anteriors van estar centrats sobretot a controlar el gran encariment dels productes energètics, aquesta vegada, a més de mantenir la majoria de mesures anteriors, s’afegeixen altres focalitzades a l’alça de preus dels aliments. El president del Govern ha xifrat en 10.000 milions d’euros el cost d’aquest nou paquet i en 45.000 milions el de totes les mesures desplegades pel Govern des del març per fer front a la crisi originada per la invasió d’Ucraïna.
- Rebaixa d’IVA. Entre les novetats hi ha la rebaixa de l’IVA al 0% dels aliments bàsics que ja el tenien al 4% (pa, llet, formatge, ous, fruites, verdures, hortalisses, llegums, patates i cereals) i del 10% al 5% en cas d’olis i pastes. La mesura, que ha estat aprovada de moment per al primer semestre del 2023, no rebaixa, per tant, l’IVA d’altres aliments que compten amb un IVA del 10%, com ara la carn i el peix. Aquestes rebaixes d’IVA estaran en vigor durant sis mesos, fins al 30 de juny del 2023, o fins que la taxa interanual de la inflació subjacent baixi del 5,5%. La mesura va ser aplaudida ahir pel sector agroalimentari, que, tot i això, va criticar que no redueixi l’IVA de la carn i el peix. També va fer la mateixa crítica la secretària general del PP, Cuca Gamarra, que va rebutjar el paquet de mesures i va criticar la tardança del Govern a reduir l’IVA dels aliments, tal com feia mesos que reclamava la formació popular.
- Xec 200 euros. També amb l’objectiu d’ajudar els ciutadans a fer front a l’encariment de la cistella de compra, s’aprova la concessió d’un xec de 200 euros a llars amb rendes inferiors a 27.000 euros anuals i patrimoni menor de 75.000 euros -sense tenir en compte l’habitatge, amb què el Govern espera ajudar al voltant de 4,3 milions de llars. L’ajut es podrà sol·licitar a partir del 15 de febrer. A més, el 2023 es manté l’augment de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) i de les pensions no contributives en un 15%.
- Habitatge. Un altre dels flancs en què està centrat el nou paquet és el de l’habitatge, amb la congelació durant sis mesos dels preus dels lloguers els contractes dels quals hagin de ser renovats abans del 30 de juny, tal com reclamava Unides Podem. En aquest àmbit també es prorroga per a tot el 2023 el límit al 2% per a l’actualització dels lloguers.
- Carburants. Per contra, des de l’1 de gener el Govern posarà fi a la bonificació de 20 cèntims per litre de carburant, que fins ara s’aplicava de forma general a tothom que repostés a les benzineres, mentre que a partir d’ara només es poden beneficiar de bonificacions en el combustible col·lectius professionals concrets, com ara transportistes i agricultors. La mesura, que s’aplicava sense tenir en compte la renda, havia rebut crítiques sobre la seva conveniència, en no desincentivar el consum de carburants i no centrar-se únicament en els professionals o les llars que més ho necessitessin. En concret, tindran una bonificació al combustible els professionals del transport professional per carretera, agricultors, navilieres i pescadors. El transport per carretera tindrà un descompte de 20 cèntims per litre, que s’abonarà al final de cada mes; mentre que per als agricultors es fixa un ajut directe de fins a 20 cèntims per litre, mitjançant la devolució de l’impost especial d’hidrocarburs, amb un cost de 240 milions d’euros, i se sumen 120 milions en ajudes directes per als pescadors. Així mateix, s’aproven ajudes directes als pagesos amb l’objectiu de compensar l’increment del preu dels fertilitzants.
- Energia. A l’àmbit energètic sí que es mantenen, per sis mesos, les rebaixes fiscals aplicades sobre l’IVA de la llum i el gas, al 5%, i la suspensió del tribut de generació elèctrica i rebaixa de l’impost especial. També es prorroga, per a la totalitat del 2023, la suspensió dels talls de subministrament de llum i gas a les llars.
- Transport públic. D’altra banda, es mantenen els ajuts directes per cobrir la rebaixa del 30% per al transport públic urbà i interurbà en aquells territoris on els governs autonòmics i les entitats locals complementin fins al 50% de rebaixa del preu. En aquest àmbit també s’estén per al 2023 la gratuïtat en el transport per ferrocarril de Rodalies, Rodalies i Mitja Distància convencional i de les línies d’autobús de titularitat estatal per a viatgers habituals, així com els descomptes del 50% dels abonaments Avant així com la gratuïtat dels abonaments i els títols multiviatge de les línies d’autobús de titularitat estatal.
- Contracte de relleu. Una altra mesura inclosa en el paquet de mesures contra la crisi és la pròrroga del contracte relleu a la indústria manufacturera fins al 31 de desembre de 2023, amb què l’Executiu argumenta que se’n beneficien “tant les empreses com els treballadors , mantenint el teixit industrial al territori i evitant ajustos de plantilles”. D’aquesta manera, se seguirà aplicant la regulació per a la modalitat de jubilació parcial amb celebració simultània de contracte de relleu a pensions causades abans de l’1 de gener de 2024.
- Jubilació parcial de personal sanitari. D’altra banda, el Consell de Ministres també va aprovar ahir la jubilació activa millorada, l’objectiu de la qual és que professionals sanitaris d’atenció primària, metges de família i pediatres en edat de jubilació puguin continuar durant els propers tres anys compatibilitzant el 75% de la pensió amb el servei actiu a temps complet oa mitja jornada.
- Prohibició de l’acomiadament. També es manté la prohibició de l’acomiadament a les empreses adscrites al programa d’ajuts per augmentar els costos energètics derivats de la guerra d’Ucraïna.
- Màscares i vacunes. El reial decret anticrisi prorroga també durant el primer trimestre del 2023 l’IVA del 4% aplicat des del 2020 a les màscares quirúrgiques per prevenir els contagis de Covid-19, així com el tipus 0% de les vacunes, que es prorroga fins al 30 de juny.