
Es necessària llicència urbanística per a la instal·lació d’una “mobile home”?
Per a la Sala del Contenciós Administratiu del TSJ de Catalunya la qüestió és clara: “Una mobile home, tingui rodes o no i sigui fàcilment mobible o no, és una estructura prefabricada que es fa servir per a habitatge, normalment provisional, que ocupa un determinat terreny i que comporta un ús del sòl que ocupa”. En aquest sentit, el Tribunal assenyala que la normativa urbanística de Catalunya imposa la sol·licitud de llicència per a tots els actes de transformació o utilització del sòl o del subsòl, edificació de construcció o enderrocament.
La normativa urbanística de Catalunya recull, la instal·lació de cases prefabricades o instal·lacions similars, “ja siguin provisionals o permanents”, requereixen de llicència urbanística. El tribunal interpreta que les “mobile homes”, tinguin rodes o no, s’enquadren dins aquest precepte perquè constitueixen un ús del sòl.
No obstant, aquesta qüestió, es troba a dia d’avui en mans del Tribunal Suprem, el qual ha admès a tràmit un recurs de cassació a efectes de determinar si les “mobile homes” requereixen llicència urbanística per a la seva instal·lació. L’alt tribunal entén que s’ha de pronunciar sobre la qüestió controvertida atesa la seva incidència en el règim urbanístic de la propietat del sòl i el control de la seva utilització per l’administració competent, a la qual cosa s’uneix la novetat que representa l’aparició de les ‘mobile homes’ o cases mòbils.
Així mateix, el Suprem resoldrà si la llicència d’activitat de càmping empara també la instal·lació de les cases mòbils.
En cas que preciseu assessorament especialitzat en la matèria, podeu adreçar-vos al Departament de Dret Públic de Cudós Consultors, on sereu atesos per professionals amb amplia experiència.
Marc Cervós Escribà
Advocat del Departament de Dret Públic de Cudós Consultors