Més del 60% de les ajudes directes aprovades pel Govern es queden sense sol·licitar

El fons de 7.000 milions d’euros aprovat per l’Executiu al març per a socórrer a les empreses colpejades per la Covid està lluny d’esgotar-se. “L’ajuda està mal concebuda”, denúncia Eduardo Abad, president de la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA), qui explica que avui dia s’ha sol·licitat per part dels autònoms i empreses menys del 40% d’aquests fons, percentatge que s’ha estancat des de fa més d’un mes.

El motiu,

assenyala el directiu, és que és necessari “tenir un deute reconegut amb un proveïdor de la característica que sigui” i estar al dia amb l’agència tributària. “Si ets deutor amb Hisenda no pots accedir a les ajudes de l’Estat, però tampoc de cap comunitat. És el motiu principal perquè milers d’autònoms no puguin acollir-se a les ajudes”, explica Abad.

Avui dia, segons dades recaptades per UPTA, només en tres comunitats autònomes s’ha sol·licitat més de la meitat dels diners a la disposició de les empreses: Castella-la Manxa (on s’ha demanat el 70%) i Canàries i Balears (totes dues amb el 60%). En l’altra punta del rànquing es troba Astúries, on els empresaris i autònoms de la regió només han demanat el 4% dels diners i la seva convocatòria es troba actualment tancada. Li segueix Cantàbria (14%), Catalunya i Múrcia (totes dues amb menys d’un 20%).

El mes passat,

segons va informar El País, la vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, havia decidit obrir la mà i permetre que l’ajuda servís per a compensar pèrdues comptables. No obstant això, Abad denuncia que res ha canviat des de llavors, i que això “només ha afegit més incertesa sobre alguna cosa que era clar, però que era una situació totalment anòmala”. “Era claríssim que calia tenir un deute amb un proveïdor”, assegura Abad.

El president de ATA (la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms), Lorenzo Amor, indica que comunitats com Madrid, Balears, Canàries i Andalusia ja han començat a fer efectiu el pagament de les ajudes sol·licitades, encara que “a hores d’ara, dels 3,4 milions d’autònoms que hi ha a Espanya, ni 400.000 han arribat a sol·licitar-les”. “Això té una solució i passa perquè es canviï la part del Decret llei on es fa referència als deutes amb proveïdors, que han de ser fins al 31 de maig del 2021, i que en el seu lloc es posi fins al 31 de desembre”, explica Amor.

“Aquest fons està acollit a la llei de subvencions, no és una ajuda directa com les que han donat Alemanya, Itàlia o França. És una subvenció i, com a tal, ha d’associar-se a una despesa. Per això la despesa que s’exigeix són les factures impagades a 31 de maig. El problema és que un taxista, el qual ha perdut diners per la pandèmia, no té factures impagades. Si ara aquesta data es canvia i es posa a 31 de desembre, aquesta persona pot utilitzar l’ajuda per a pagar carburant i un altre tipus de despeses d’aquí a final d’any”, afegeix Amor.

Per part seva, el president de UPTA argumenta que s’hauria de poder incloure en aquestes ajudes a tots aquells que tinguin deutes amb Hisenda, ja que, “com és lògic, molts empresaris han decidit pagar als seus proveïdors abans que a l’Agència Tributària”.

En aquest sentit,

una font empresarial explica que el disseny actual dels fons “indueix al fet que algunes companyies no ho facin del tot bé des del punt de vista normatiu”. “Els autònoms no són ximples (…) Molts el que van fer va ser sol·licitar més mercaderies als seus proveïdors, no costejar-les, i després fer front a aquesta despesa amb els diners d’aquests fons”, assenyala aquesta font.

Un altre canvi que sol·licita UPTA per a facilitar l’accés a les ajudes és que només es tingui en compte la baixada d’ingressos respecte a abans de la pandèmia. “Sense més requisits. La caiguda de facturació és molt fàcil de provar. Jo crec que és el més senzill que es pot fer”, afegeix Abad.

Via: Cinco Dias

Per obtenir més informació podeu contactar amb: www.cudos-consultors-com

Tel: 973.450.555 Balaguer

Tel: 973 28 28 18 Lleida

Tel: 973 64 32 32 Vielha

Et pots subscriure al nostre butlletí de notícies.