El nou any porta sota el braç l’estrena d’uns Pressupostos Generals de l’Estat, els primers des de 2018, i, amb si, rellevants alces fiscals en Societats, IRPF o IVA. Canvis que afecten majoritàriament grans empreses o rendes altes, però que, juntament amb altres mesures impulsades en paral·lel als comptes públics, també incideixen en col·lectius dispars que van del consumidor mitjà als gegants tecnològics internacionals.
En conjunt, la reforma tributària plantejada per Hisenda suposarà un increment de la recaptació de 7.770 milions d’euros, dels quals 5.635 milions entrarien en la caixa pública en el mateix exercici 2021, i els 2.135 milions restants en 2022. La xifra total ha descendit des dels 9.170 milions comunicats a Brussel·les el 15 d’octubre a causa dels canvis que ha experimentat el pla durant la negociació amb els grups de l’oposició i la tramitació parlamentària, que va deixar fos l’alça fiscal al dièsel o les pujades d’IVA a l’educació i la sanitat pública que s’havien contemplat inicialment.
En paral·lel,
la decisió d’Hisenda de rebaixar del 21% al 4% l’IVA de les màscares estalviaria als espanyols 1.568 milions, rebaixant l’impacte tributari de la reforma a 6.202 milions. Aquests són els principals canvis tributaris que ofereix el nou exercici:
Societats: Una de les principals novetats del Pressupost és que rebaixa del 100% al 95% les exempcions que regien sobre els dividends i plusvàlues de les participacions d’empreses espanyoles en filials, en qualsevol país. Aquest 5% no exempt passa ara a tributar al tipus general del 25% (o el 30% en el cas de banca i petrolieres). És a dir que les companyies abonaran 1,25 euros (o 1,3) per cada 100 rebuts. La mesura deixa temporalment, durant tres anys, a les empreses amb una facturació inferior a 40 milions per a no desincentivar la seva internacionalització. Hisenda calcula que només afectarà el 0,12% de els 1,5 milions d’empreses registrades. Es tracta de les 1.739 majors signatures del país, que es preveu aportin 1.520 milions addicionals.
IRPF: En el cas de l’impost sobre la renda, la modificació que inclou el Pressupost és doble. D’un costat, el tipus autonòmic de l’IRPF s’elevarà en dos punts a partir dels 300.000 euros d’ingressos anuals. La mesura té un impacte molt diferent per comunitats, tenint en compte la forta disparitat de tipus autonòmics vigents. Així, per exemple, el tipus marginal per a les rendes més altes a Madrid passaria a ser del 45,5%, però a Catalunya aconseguiria el 50%. El Ministeri que dirigeix Maria Jesús Montero estima que l’alça tributària només afectarà el 0,07% dels contribuents. D’una altra part, la reforma també afecta a la fiscalitat de l’estalvi. Aquest gravamen s’incrementa en tres punts a partir dels 200.000 euros, del 23% al 26%, la qual cosa portarà a 17.000 contribuents a aportar 21 milions extres. En conjunt, totes dues modificacions de l’IRPF aportaran 490 milions al fisc.
Patrimoni: Un altre dels objectius del Pressupost és gravar més a les grans fortunes. Es recupera per a elles l’impost al Patrimoni com a tribut estructural, perquè després de la seva abolició en 2008 va ser recuperat en 2013 i prorrogat des de llavors any a any. El text eleva en un punt el tipus aplicat a les de més de 10 milions, del 2,5% al 3,5%. Si aplicar-se en totes les regions, llançaria una recaptació de 339 milions per a les arques autonòmiques, si bé en tenir Madrid bonificada al 100%, l’efecte serà un 40% inferior.
Socimis: Les societats cotitzades d’inversió immobiliària, Socimis, sofriran, per part seva, una tributació mínima sobre beneficis no distribuïts com a dividends dels seus socis que llançarà 25 milions de recaptació.
Assegurances i plans de pensions: Des de l’1 de gener, el límit exempt en les aportacions als plans de pensions privats ha baixat de 8.000 a 2.000 euros, mentre que en aquells alimentats per les empreses el màxim s’amplia de 8.000 a 10.000. La mesura deixarà 580 milions més en les arques del fisc. En paral·lel, Hisenda ha elevat del 6% al 8% el gravamen que regeix sobre les primes d’assegurances, en la seva primera alça des de 1998, per a ingressar 507 milions més.
IVA: En el cas de l’IVA, el principal canvi és una alça del 10% al 21% sobre les begudes edulcorades i ensucrades venudes en comerços i supermercats, però no en hostaleria. Encara que la recaptació estimada era de 400 milions, finalment serà menor perquè en la tramitació dels comptes es va deixar fora de l’increment a les begudes làcties.
Taxa Google: Abans del Pressupost, l’Executiu ja va impulsar la creació d’un nou impost digital, la taxa Google, que entrarà en vigor el 16 de gener. Gravarà al 3% les operacions de publicitat en línia, intermediació digital entre consumidors o la venda de dades d’usuaris de les companyies que facturin almenys 750 milions en el món i tres a Espanya per a recaptar 968 milions enguany. En cas de dissenyar-se una altra europea o de l’OCDE, substituirà a aquesta nacional.
Taxa Tobin: També el 16 de gener entrarà en vigor el nou impost a les transaccions financeres, l’anomenada taxa Tobin. Gravarà al 0,2% la compravenda d’accions de companyies espanyoles amb una capitalització superior als 1.000 milions. S’espera que recapti 850 milions.
Impost al plàstic i els residus: En paral·lel al Pressupost, el Govern ultima una nova taxa sobre els residus, que penalitzi la gestió dels menys sostenibles, el seu dipòsit en abocadors o incineració, amb la qual s’ingressaran 861 milions més. A més, l’Executiu impulsarà un tribut sobre els envasos de plàstic no reutilitzables que recaptarà 491 milions
Pla antifrau: Finalment, el Govern ultima una legislació antifrau que rebaixarà a 1.000 euros el límit de pagament en efectiu entre professionals; ampliarà la llista de morosos; i altres mesures per a limitar l’elusió fiscal amb el qual aspira a recaptar 828 milions.
Via: Cinco Dias
Per obtenir més informació podeu contactar amb: www.cudos-consultors-com
Tel: 973.450.555 Balaguer
Tel: 973 28 28 18 Lleida
Tel: 973 64 32 32 Vielha
Et pots subscriure al nostre butlletí de notícies.