S’aproven les bases i el procediment per a la concessió del distintiu “IGUALTAT EN L’EMPRESA”
Ja s’ha publicat al BOE l’ordre IGD/703/2023, de 28 de juny per la que s’aproven les bases i el procediment per a la concessió del distintiu “IGUALTAT EN L’EMPRESA”.
Recentment s’ha publicat al BOE l’ordre IGD/703/2023, que té com a objectiu concedir un distintiu empresarial en matèria d’igualtat per aquelles empreses que destaquin de forma rellevant per l’aplicació de polítiques d’igualtat. A més es podrà formar part de la Red DIE que té com a objectiu potenciar l’intercanvi de bones pràctiques i experiències en matèria d’igualtat entre dones i homes en l’àmbit empresarial.
Les empreses o entitats candidates han de complir una sèrie de requisits de manera general per poder aplicar i obtenir el mencionat distintiu empresarial en matèria d’igualtat.
Les candidates se separaran en dos grups que, de manera addicional hauran d’acreditar altres requisits respectivament que veurem a continuació en funció de si:
- Les candidates tenen l’obligació d’elaborar i aplicar un pla d’igualtat segons la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març.
- Les candidates NO tenen l’obligació d’elaborar i aplicar un pla d’igualtat segons la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març.
Requisits de les empreses candidates
Les candidatures s’hauran de presentar fins a màxim en el termini d’un mes comptat a partir de l’endemà de la publicació de la present ordre al «Bolletí Oficial de l’Estat», el termini finalitzarà el pròxim 31 de juliol de 2023.
Com a requisits generals tenim:
- Estar inscrit en el corresponent règim de la Seguretat Social i, quan sigui necessari, en el registre públic que correspongui.
- Trobar-se al corrent del compliment de les obligacions en matèria tributària i de Seguretat Social.
- No haver estat sancionada amb caràcter ferm, per infraccions greus o molt greus en els tres anys anteriors a la data de finalització del termini de presentació de candidatures:
◦ En matèria d’igualtat i no discriminació.
◦ En matèria d’igualtat i no discriminació en l’accés als béns i serveis.
◦ En matèria d’igualtat d’oportunitats, no discriminació i accessibilitat universal de les persones amb discapacitat. - Presentar una declaració de suport a la candidatura, si és el cas signada per la majoria de la representació legal de les persones treballadores o empresa o, si no, per la majoria de la plantilla.
- Disposar d’un procediment específic per a la prevenció de l’assetjament sexual i assetjament per raó de sexe.
- Disposar del registre retributiu.
A més d’aquests, les entitats o les empreses candidates que tinguin l’obligació d’elaborar i aplicar un pla d’igualtat hauran de:
- Tenir vigent i registrat un pla d’igualtat, que inclogui una auditoria retributiva, d’acord amb la normativa aplicable.
- Haver realitzat l’informe de seguiment del pla d’igualtat, durant un període mínim de dos anys.
- Les societats que no puguin formular un compte de pèrdues i guanys abreujat, i que tinguin consell d’administració, han de tenir una presència mínima de dones al consell d’administració del 30%.
A més d’aquests, les entitats o empreses candidates que no tinguin l’obligació d’elaborar i aplicar un pla d’igualtat hauran de:
- Tenir mesures d’igualtat dipositades en el registre i el dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball i plans d’igualtat, o, si escau, comptar amb un pla d’igualtat voluntari.
- Haver implantat mesures d’igualtat durant un període mínim de dos anys.
Presentació de la sol·licitud
La sol·licitud s’ha de presentar en els models que figuren en els annexos I.a, I.b i I.c que es troben normalitzats a la Seu Electrònica del Ministeri d’Igualtat i també a l’Instituto de las Mujeres.
També s’haurà de presentar els annexos II i III els quals també consten en l’ordre i en la seu electrònica sobre declaració responsable i autorització i de suport dels representants de les persones treballadores o si no n’hi ha, de la majoria de la plantilla.