La llei que deroga l’article 52 d. de l’Estatut dels Treballadors, que avala l’acomiadament objectiu per baixes mèdiques acumulades per un temps determinat, ha estat aprovada definitivament sense canvis. Mancant la votació definitiva, la majoria del ple de la cambra alta ha recolzat la llei, en rebutjar el veto plantejat per Vox, de manera que és aprovada sense cap modificació respecte al text original del decret llei aprovat pel Govern al febrer.

El Senat aprova definitivament la llei que deroga els acomiadaments per baixes mèdiques

El senador socialista Juan Antonio Gilabert ha defensat l’eliminació de l’article 52.d perquè “sobraven raons per a llevar-ho”, ja que emanava “desconfiança sobre els metges o les mútues” i perjudicava en major mesura a discapacitats, dones i persones de major edat. A més, ha recordat, “quan una persona es cura i es cuida” està ajudant al seu entorn, ja que les causes més comunes d’absentisme per malaltia es basen en malalties víriques, és a dir, “quan una persona no va al seu lloc de treball, evita contagis”.

En la defensa del seu veto, el senador de Vox José Manuel Marín ha assegurat que amb la derogació de l’acomiadament per malaltia “no s’aconseguirà la flexibilitat del mercat de treball, sinó un increment de l’absentisme laboral”, per la qual cosa ha considerat que es tracta d’una llei “inadequada”. També “inoportuna”, perquè elevarà l’atur, quan el que necessita el mercat de treball és una reforma amb “amplis consensos” i no una derogació, explica Efe.

La senadora popular María Teresa Ruiz-Sillero,

ha deixat clar que aquesta llei “no suposa l’inici de la derogació de la reforma laboral del PP i que l’article 52.d ja existia abans d’aquesta, en tant que la senadora de Ciutadans Carlota Santiago ha apuntat que “el Govern està venent com a bandera el que a penes és un pedaç”. “Hem de ser moltíssim més ambiciós amb les reformes, estem en moment històric que requereix més consensos per a la reconstrucció del país”, ha afegit Santiago.

També ha considerat discriminatori l’article derogat el senador de Junt per Catalunya Josep María Cervera, tant per raó de discapacitat o de gènere, una cosa en la qual ha incidit també la senadora d’Esquerra Confederal Sara Vila, qui ha assenyalat que el veto de Vox busca que les dones es quedin a casa. L’acomiadament per emmalaltir afecta als treballadors que sofreixen malalties, perquè al final acaben també acomiadats, així com als progenitors, fonamentalment dones, que es veuen obligades a absentar-se per a anar a buscar als seus fills malalts al col·legi.

“Cal escometre reformes, perquè la reforma laboral segueix en vigor i ni ens agrada ni ens agradarà, però no s’acostumin a legislar via decret”, ha indicat la senadora del grup basc Nerea Ahedo, al que s’ha sumat el senador d’Esquerra Republicana Bernat Picornell, qui ha demanat abordar com més aviat millor la derogació de la reforma laboral “íntegrament”.

El 25 de març,

el Ple del Congrés va convalidar aquest decret llei que havia de ser ratificat com més aviat millor per a evitar una sanció europea, ja que una sentència del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) obliga Espanya a corregir aquest aspecte de la normativa laboral. La majoria del Congrés va secundar que el projecte de Llei es tramités amb procediment d’urgència per a evitar el seu debat en Comissió, de manera que la llei va passar a la Cambra Alta, en la qual s’ha tramitat amb urgència i en lectura única sent debatuda només en Ple.

L’article 52.d avalava l’acomiadament objectiu “per faltes d’assistència al treball fins i tot justificades però intermitents, que aconsegueixin el 20% de les jornades hàbils en dos mesos consecutius, sempre que el total de faltes d’assistència en els dotze mesos anteriors abast el 5% de les jornades hàbils, o el 25% en quatre mesos discontinus dins d’un període de dotze mesos”.
Via : Expansión

Per obtenir més informació podeu contactar amb: www.cudos-consultors-com

Tel: 973.450.555 Balaguer
Tel: 973 28 28 18 Lleida
Tel: 973 64 32 32 Vielha

Et pots subscriure al nostre butlletí de notícies.