El Govern proposa estendre els ERTO fins al 30 de setembre en condicions similars a les actuals

El Govern ha plantejat a sindicats i empresaris estendre els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) fins al 30 de setembre, encara que després d’aquesta data s’avaluarà si és necessari mantenir-los després de l’estiu, segons han informat en fonts del diàleg social.

Les mateixes fonts han indicat que la idea que té l’Executiu és que aquesta nova pròrroga mantingui condicions similars a les actuals.

L’actual pròrroga dels ERTO finalitza el pròxim 31 de maig, però Díaz sempre ha mantingut que s’allargaran tot el temps que sigui necessari, per la qual cosa la data plantejada per a la nova extensió d’aquesta eina, 30 de setembre, no té per què ser la definitiva.

Aquest plantejament ha estat traslladat als agents socials pels secretaris d’Estat de Seguretat Social i d’Ocupació, Israel Rierol i Joaquín Pérez Rey, respectivament, durant la reunió de la Comissió Tripartida que s’ha celebrat aquest matí per a donar inici a la negociació d’aquesta nova pròrroga.

La secretària confederal d’Acció Sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente, ha confirmat que es prendrà com a referència per a la nova pròrroga el recollit en l’acord vigent en aquests moments, encara que s’han plantejat algunes adaptacions, encara sense concreció i sense haver-se posat per escrit.

Vicente ha afirmat que el Govern remetrà als agents socials durant els pròxims dies la seva proposta i que tornaran a reunir-se la setmana vinent.

“Ha estat una reunió de presa de contacte, però la notícia important és que els ERTO es mantindran, que hi haurà un nou acord fins al 30 de setembre i que s’aposta per continuar mantenint aquesta eina mentre les necessitats econòmiques fruit de la pandèmia continuïn vigents”, ha subratllat.

L’esquema actual dels ERTO

L’última pròrroga dels ERTO va simplificar els tràmits per a estendre’ls en el temps, de manera que no es necessitessin noves autoritzacions administratives, i va mantenir les tres modalitats vigents en aquells dies: els ERTO destinats als sectors ‘ultra protegits’ i a les empreses vinculades a la seva cadena de valor; els ERTO d’impediment de l’activitat, i els ERTO de limitació, els dos últims pensats per a restriccions administratives temporals adoptades com a mesura de fre als contagis de Covid (reducció d’aforaments o prohibició d’obertura, per exemple).

L’esquema actual dels ERTO, que estarà en vigor fins al 31 de maig i sobre el que es negociarà la pròrroga fins a setembre, estableix exoneracions de quotes per als sectors ‘ultra protegits’ i empreses de la seva cadena de valor del 85% per a empreses amb menys de 50 treballadors i del 75% per a les quals tenen més de 50 empleats, tant per a empleats reincorporats com per a suspesos.

En els ERTO per impediment d’activitat, les exoneracions són del 100% per a empreses amb menys de 50 treballadors i del 90% per a les quals tenen més de 50 empleats en plantilla, mentre que en els ERTO de limitació d’activitat les exempcions són decreixents fins a maig de 2021. Per a empreses de menys de 50 treballadors, aquestes van ser del 100% al febrer, del 90% al març i del 85% a l’abril i seran del 80% al maig. Per a les quals tinguin més de 50 empleats, aquests percentatges són del 90%, del 80%, del 75% i del 70%, respectivament.

638.000 treballadors en ERTO

Segons les últimes dades de Seguretat Social, tancats a 29 d’abril i publicats aquest dimecres, el nombre de treballadors en ERTO és de 638.283 persones, la qual cosa suposa 36.621 treballadors menys que al març en la sèrie revisada i 105.345 menys en funció de la data de notificació.

Les dates de sol·licitud de l’ERTO i la dels seus efectes poden ser diferents pel fet que existeix una “certa disparitat” entre la data de notificació i la data en la qual produeix efectes.

De mitjana, a l’abril va haver-hi 650.180 treballadors en ERTO, dels quals 454.765 estaven en expedients amb exoneracions a la Seguretat Social.

En comparació amb el màxim de treballadors en ERTO que es va aconseguir a l’abril de 2020, just fa un any, els treballadors en ERTO s’han reduït en gairebé 3 milions de persones segons la data d’alta i en 2,75 milions en funció de la data de notificació. En tots dos casos, el descens en valors relatius és de més del 80%.

Segons Seguretat Social, dels 638.283 treballadors que estaven en un ERTO a l’abril 191.020 pertanyen a les ‘antigues’ modalitats d’ERTO, sense exoneracions a la Seguretat Social, mentre que el 70% (447.263 treballadors) estan inclosos en les noves, les que es van posar en marxa a partir de l’1 d’octubre i que comporten exoneracions en les cotitzacions a la Seguretat Social.

Dins d’aquestes noves modalitats, 253.518 treballadors es troben en ERTO amb exoneracions especials per a sectors ‘ultra protegits’ i la seva cadena de valor, mentre que 22.843 es troben en un ERTO d’impediment de l’activitat i 170.902 en un ERTO de limitació d’activitat.

Gairebé un 31% dels treballadors protegits actualment pertany a l’hostaleria (servei de menjar i begudes), amb 196.639 afectats per ERTO, el 23,6% del total d’afiliats a aquest sector. Aquesta activitat, juntament amb els serveis d’allotjament, concentren gairebé la meitat dels treballadors en ERTO. En concret, els serveis d’allotjament tenen a 104.461 treballadors en ERTO, el 52,1% del total dels seus afiliats.

En total, el nombre de treballadors que figuraven en un ERTO el mes d’abril representaven el 4,4% del total d’afiliats al Règim General, sense comptar els seus sistemes especials.

Les activitats amb major percentatge de treballadors en ERTO són les agències de viatge (58,2% del total dels seus afiliats); els serveis d’allotjament (52,1%), transport aeri (41,99%) i activitats de jocs d’atzar (33,8%), totes elles incloses entre els sectors ‘ultra protegits’ pels ERTO.

En termes absoluts, l’activitat amb major nombre de treballadors en ERTO és el servei de menjars i begudes (hostaleria), amb més de 196.000 afectats, seguit dels serveis d’allotjament (104.461), del comerç detallista (50.145 empleats), del comerç majorista (33.998), activitats esportives i d’entreteniment (23.985 afectats) i agències de viatges (21.789).

Via: EuropaPress

Per obtenir més informació podeu contactar amb: www.cudos-consultors-com

Tel: 973.450.555 Balaguer

Tel: 973 28 28 18 Lleida

Tel: 973 64 32 32 Vielha

Et pots subscriure al nostre butlletí de notícies.