Protocols de pagaments segurs

04/10/2023

Quan es paguen factures, empreses i particulars corren el risc de ser víctimes d’estafa per part de ciberdelinqüents. Eviteu-ho amb un protocol de pagaments segur.

La fórmula –molt bàsica però difícil de detectar– consisteix a entrar al sistema informàtic del proveïdor i, quan aquest emet una factura, interceptar-la i canviar el número de compte d’abonament. També pot passar que l’estafa la faci un empleat de la pròpia empresa proveïdora.

Atenció! Recordeu que, si paga a un compte diferent del del creditor, no quedarà alliberat de la seva obligació, per la qual cosa li interessa assegurar-se de qui està pagant.

Com prevenir-ho?
Per protegir-se, elaboreu un protocol amb els passos a seguir en el procés de pagaments:

  • Comprovació i aprovació. Verifiqueu que la factura rebuda compleix els requisits legals, que disposa de l’albarà conforme les mercaderies o serveis es van rebre sense incidències i que el compte d’abonament és el que habitualment utilitza el proveïdor per rebre el cobrament. Apunt. Assegureu-vos que la persona que fa les comprovacions sigui diferent de la que fa la transferència (per reduir el risc que qui perpetri el frau sigui un empleat infidel).
  • Modificacions. Si detecteu un compte d’abonament diferent de l’habitual, contacteu amb el proveïdor (assegureu-vos que el vostre interlocutor és conegut i de confiança) i exigeixi un certificat de titularitat del compte. Apunt. Perquè en quedi constància, contacteu també per escrit a través de l’adreça de correu electrònic habitual del proveïdor.
  • Urgència. Prohibeixi expressament els pagaments l’execució dels quals es reclami amb urgència abans del venciment.
  • Protecció. Analitzeu i actualitzeu sovint els dispositius informàtics, amb canvis de contrasenyes cada cert temps.

Aviseu el banc
Si malgrat tot és víctima de frau informàtic, denuncieu-lo a la policia ia l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) i recorri al seu banc. Tot i que les transferències bancàries són irrevocables, el banc ha d’intentar retrocedir-la (i així succeirà si ho accepta el receptor).

Establiu un sistema de verificació de pagaments a la vostra empresa implicant diverses persones. En cas de frau, denuncieu-lo i informeu la vostra entitat bancària.